Le Croupier rejoveneix el cuplet en el nou espectacle «Esperança Dinamita»

le-croupier

Font: Diari de Girona. 29.10.2014

BARCELONA | EFE/ACN Després de sis anys i tres discos, la banda gironina Le Croupier fa la seva primera immersió en el món teatral amb Esperança Dinamita (Cançons de revista), un espectacle instal·lat en els anys 10 i 20 del segle XX, el moment més animat del Paral·lel de Barcelona, quan, segons l’intèrpret principal, el cellarenc Carles Cors, “el barri era una olla de pressió d’espectacles”.

L’obra és també un homenatge a “l’explosiva” vedet Esperança Dinamita, mitjançant un viatge per la biografia d’aquesta desconeguda artista.
L’espectacle s’estrenarà avui al Teatre Municipal de Girona, programat pel festival Temporada Alta, i iniciarà després vida al Molino de Barcelona, on es podrà veure del 14 al 30 de novembre.

Esperança Dinamita, que serà un concepte de concert amb 14 cançons barrejat amb obra de teatre, anirà en tot moment vinculat al documental d’Albert Blanch dedicat a la popular vedet. El documental inclou testimonis actuals de familiars i records de la Dinamita.

L’objectiu de l’espectacle és recuperar i reivindicar bona part del repertori musical de l’anomenat “gènere de la revista”, originari dels cabarets berlinesos i parisencs i molt presents als teatres que omplien l’avinguda del Paral·lel de Barcelona.

Carles Cors, intèrpret principal de Le Croupier, va assegurar ahir que “com a músic, l’interès per aquest gènere musical és molt gran” perquè “es tracta d’un patrimoni vital d’aquest país que poques vegades recordem amb el pes que mereix”.

Ja des de finals del segle XIX, el gènere va arrelar ràpidament a la ciutat, i va deixar rere el seu pas centenars de cançons, textos, coreografies i acrobàcies.

L’espectacle va néixer d’una trobada amb el director teatral Xavier Albertí, que ha anat recopilant partitures de cançons de l’època d’or del Paral·lel i té a casa seva autèntiques joies”.

“El que hem fet és agafar aquestes partitures per submergir-nos-hi, girar-les, i posar-les del dret i del revés”, ha afirmat Cors.
Assegura el líder de Le Croupier que han intentat “ser fidels a la nostra tímbrica portant les cançons al nostre terreny, amb el màxim respecte possible”.

L’espectacle està dirigit per Xavier Pujolràs, i interpretat per Carles Cors, Faló Garcia, Xevi Quiño, Toni Huertas, David Benítez, Josep Picot i Raúl Sànchez, intèrprets del grup Le Croupier.

A més, hi participaran dues artistes convidades com són Aina Sánchez i Mont Plans.

“A partir de la troballa d’Esperança Dinamita, que ens va deixar fascinats, vam decidir que la presència d’Aina podia tenir relació amb la nostra estimada Esperança”, va afirmar Pujolràs ahir en la roda de premsa de presentació, a Barcelona.

L’obra pretén fer renéixer “la brillantor” del Paral·lel dels anys trenta, quan aquest carrer era el Broadway barceloní.

“L’espectacle té molta brillantor però no és gens ranci”, va insistir Mont Plans, i va elogiar “el tamís modern” pel qual Le Cropuier ha passat els temes musicals, que “segur que agradaran tant a la gent jove com a la gent gran”.