Le Croupier obre a Bescanó la gira més explosiva

http://www.elpunt.cat

Font: El Punt. 25.01.2015

El grup gironí Le Croupier portarà aquesta tarda al Teatre de Bescanó el seu últim espectacle, Esperança Dinamita (18 h, 9 i 12 euros), un espectacle musical i audiovisual basat en la vida d’una misteriosa vedet de l’època daurada del Paral·lel barceloní, a principis del segle XX.

Esperança Dinamita inicia avui a Bescanó la seva gira, després d’haver-se estrenat l’octubre passat al Teatre Municipal de Girona, dins del festival Temporada Alta, i d’haver-se presentat fins i tot a El Molino, l’últim temple del Paral·lel que simbolitza Esperança Dinamita, on se’n van programar diverses funcions, amb un important èxit de públic.

La gira d’Esperança Dinamita inclou, de moment, les següents dates ja confirmades: el 21 de març a la sala Luz de Gas, de Barcelona, en el marc del festival Barnasants; el 25 de març al Teatre Kursaal de Manresa; el 18 d’abril al Teatre de la Cellera de Ter; el 15 de juliol a la festa major de Palafrugell, i el 17 d’octubre al Centre Cultural de Terrassa.

Le Croupier pasa revista al Paral·lel

 

Font: El Periódico. 28.10.2014

Se llamaba Consol García pero se ganó el sobrenombre de Esperança Dinamita por su explosiva irrupción como vedete en el luminoso y festivo Paral·lel de principios del siglo XX. La banda gerundense Le Croupier, liderada por el cantante y compositor Carles Cors, ha apostado por rescatar a la artista y reivindicar el género de la revista con un espectáculo que se instalará en El Molino a partir del 14 de noviembre tras su estreno este martes en el festival de Temporada Alta (Teatre Municipal). La actriz Mont Plans, la cantante y actriz Aina Sánchez y la vedete Merche Mar, superviviente del viejo Molino de plumas y brillos, se han sumado a un juego escénico que ha contado con la dramaturgia de Josep Maria Miró y la dirección escénica de Xavier Pujolràs.

‘Esperança Dinamita (cançons de revista)’ baraja las cartas de concierto, musical y obra teatral intercalando 14 canciones entre segmentos de un documental realizado por Albert Blanch que combina imágenes de antaño con testimonios de hoy que recuerdan a la vedete. «Tuvo un gran boom aunque su trayectoria fue muy fugaz y hoy es una gran desconocida», cuenta Cors. Por supuesto, no lo es para el enciclopédico Xavier Albertí, director del TNC y tenaz rescatador de las ‘varietés’.

Fue él quien sugirió restituirla cuando el grupo le planteó su intención de viajar al glorioso Paral·lel. «La idea de esta propuesta surgió de los espectáculos de Albertí, especialmente ‘Taxi… al TNC’.Gracias a él accedimos a auténticas reliquias de los grandes compositores de la revista y pudimos rescatar este patrimonio vital poco recordado de cuando la avenida era nuestro Broadway, una auténtica olla a presión del espectáculo. Trasladamos aquellas canciones a nuestro timbre y tamiz», explica el cantante de Le Croupier, encantado de estrechar los vínculos con el teatro, donde ya ha trabajado como creador de los espacios sonoros de obras como ‘Nerium Park’ y ‘Estripar la terra’, ambas de Josep Maria Miró.

PARA GENTE JOVEN / Los cuplés, foxtrots, charlestón, pasodobles, chotis o tangos de la época llegan a escena adaptados al moderno envoltorio de una formación con guitarra eléctrica, batería, contrabajo y piano que ha publicado tres discos (‘Me han dicho que…’, ‘Presunto Tocador’ y ‘Lesió per tensió repetitiva’) en sus seis años de trayectoria. «Este espectáculo, que tiene una versión reducida para espacios abiertos, está pensado para gente joven. Nos gustaría despertar el interés de los de nuestra generación por la revista, de la misma manera que nos ha atrapado a nosotros», cuenta Cors, nacido en Cellera de Ter en 1981. La veterana Plans lo confirma: «No es una propuesta nada rancia. Tiene un ‘look’ muy joven y divertido, para todos los públicos».

Títulos tan sugerentes como ‘El tango de la cocaïna’, ‘L’ex-regidor’, ‘Niní’, ‘Vaselina’ o ‘Shimy-Shimy’ integran un repertorio osado y sin tabús que conecta con la actualidad de hoy. «Las letras hablan de drogas, homosexualidad, corrupción, catalanismo… Están a la orden del día», apostilla el líder de Le Croupier.

Le Croupier rejoveneix el cuplet en el nou espectacle «Esperança Dinamita»

le-croupier

Font: Diari de Girona. 29.10.2014

BARCELONA | EFE/ACN Després de sis anys i tres discos, la banda gironina Le Croupier fa la seva primera immersió en el món teatral amb Esperança Dinamita (Cançons de revista), un espectacle instal·lat en els anys 10 i 20 del segle XX, el moment més animat del Paral·lel de Barcelona, quan, segons l’intèrpret principal, el cellarenc Carles Cors, “el barri era una olla de pressió d’espectacles”.

L’obra és també un homenatge a “l’explosiva” vedet Esperança Dinamita, mitjançant un viatge per la biografia d’aquesta desconeguda artista.
L’espectacle s’estrenarà avui al Teatre Municipal de Girona, programat pel festival Temporada Alta, i iniciarà després vida al Molino de Barcelona, on es podrà veure del 14 al 30 de novembre.

Esperança Dinamita, que serà un concepte de concert amb 14 cançons barrejat amb obra de teatre, anirà en tot moment vinculat al documental d’Albert Blanch dedicat a la popular vedet. El documental inclou testimonis actuals de familiars i records de la Dinamita.

L’objectiu de l’espectacle és recuperar i reivindicar bona part del repertori musical de l’anomenat “gènere de la revista”, originari dels cabarets berlinesos i parisencs i molt presents als teatres que omplien l’avinguda del Paral·lel de Barcelona.

Carles Cors, intèrpret principal de Le Croupier, va assegurar ahir que “com a músic, l’interès per aquest gènere musical és molt gran” perquè “es tracta d’un patrimoni vital d’aquest país que poques vegades recordem amb el pes que mereix”.

Ja des de finals del segle XIX, el gènere va arrelar ràpidament a la ciutat, i va deixar rere el seu pas centenars de cançons, textos, coreografies i acrobàcies.

L’espectacle va néixer d’una trobada amb el director teatral Xavier Albertí, que ha anat recopilant partitures de cançons de l’època d’or del Paral·lel i té a casa seva autèntiques joies”.

“El que hem fet és agafar aquestes partitures per submergir-nos-hi, girar-les, i posar-les del dret i del revés”, ha afirmat Cors.
Assegura el líder de Le Croupier que han intentat “ser fidels a la nostra tímbrica portant les cançons al nostre terreny, amb el màxim respecte possible”.

L’espectacle està dirigit per Xavier Pujolràs, i interpretat per Carles Cors, Faló Garcia, Xevi Quiño, Toni Huertas, David Benítez, Josep Picot i Raúl Sànchez, intèrprets del grup Le Croupier.

A més, hi participaran dues artistes convidades com són Aina Sánchez i Mont Plans.

“A partir de la troballa d’Esperança Dinamita, que ens va deixar fascinats, vam decidir que la presència d’Aina podia tenir relació amb la nostra estimada Esperança”, va afirmar Pujolràs ahir en la roda de premsa de presentació, a Barcelona.

L’obra pretén fer renéixer “la brillantor” del Paral·lel dels anys trenta, quan aquest carrer era el Broadway barceloní.

“L’espectacle té molta brillantor però no és gens ranci”, va insistir Mont Plans, i va elogiar “el tamís modern” pel qual Le Cropuier ha passat els temes musicals, que “segur que agradaran tant a la gent jove com a la gent gran”.