Del cuplet a la sarsuela

Le Croupier estrena a Temporada Alta l’espectacle ‘Dinamita La Sarsuela’, una reivindicació de “l’òpera de les classes populars”, que també portarà a El Molino

780_0008_5525657_f9e78c1bd02e2c1e84774cd259cda93f

Font: Xavi Castillon. El Punt. 20.10.2016

Continuant la seva tasca de recuperació del llegat musical del Paral·lel barceloní, iniciada ara fa dos anys amb Esperança Dinamita, el grup gironí Le Croupier presenta ara l’espectacle Dinamita La Sarsuela , que estrenarà demà al Teatre Municipal de Girona (21 h, de 8 a 18 euros), dins de Temporada Alta. Dinamita La Sarsuela es va presentar ahir a la premsa a El Molino de Barcelona, on l’espectacle també es podrà veure els diumenges 6, 13 i 20 de novembre en sessions matinals de sarsuela-vermut. El primer semestre de l’any vinent començarà la gira per la resta del país.

Si Esperança Dinamita se centrava en els cuplets, els foxtrots i els xarlestons que les vedets cantaven als teatres del Paral·lel en les primers dècades del segle XX, Dinamita La Sarsuela salta a aquest gènere líric que també va ser molt popular als mateixos escenaris: “La sarsuela va ser l’òpera de les classes populars, el teatre líric per a tothom. La sarsuela es relaciona molt amb Madrid, però també va haver-hi una gran producció de sarsueles catalanes entre la segona meitat del segle XIX i la primera meitat del XX. Al gran arxiu històric que té la SGAE a Barcelona he trobat unes 3.000 obres de teatre líric català”, explica Carles Cors (la Cellera de Ter, 1981), líder de Le Croupier i àlter ego del misteriós personatge cabareter que dóna nom al grup des de fa nou anys. Cors, que ha estudiat musicologia, remarca que “el cuplet era més picant, mentre que la sarsuela sempre va ser més innocent i costumista, i també va tenir un paper molt important en la normalització lingüística del català ”.

Entre les 11 cançons que han seleccionat de diferents sarsueles per a aquest espectacle amb direcció escènica de Mont Plans –i per al CD corresponent–, hi ha La Santa Espina, que Enric Morera i Àngel Guimerà van compondre per a la sarsuela homònima, i també altres temes com ara El tremolor, La dona és una nina, Visca en Peroi! –“El primer gran torero internacional que va tenir Catalunya”–, La Paula té unes mitges, Mandanga i La dona que vol ser-ne policia. “Nosaltres no les interpretem amb veus líriques, sinó que les portem al nostre terreny, com amb els cuplets”, diu Cors, que comparteix la part vocal amb Aina Sánchez. Completen el grup David Benítez (contrabaix), Faló Garcia (guitarra), Xevi Quiño (bateria), Josep Picot (trompeta), Raül Sànchez (trombó i fiscorn), David Sànchez (piano) i Toni Huertas (teclats).

I continua el misteri sobre Esperança Dinamita, la vedet gairebé mítica que connecta els dos espectacles. “Hem rebut una denúncia de l’Associació de Vedets Internacionals, que ens acusa d’haver malversat fons públics per inventar-nos una vedet inexistent. El jutge els ha donat la raó i ens ha deixat triar entre pagar una multa inassumible o fer un espectacle que reivindiqui un gènere d’interès patrimonial com la sarsuela”, explica Cors. Tota aquesta polèmica s’explicarà demà al Municipal en un especial del programa Equipo de investigación, conduït per la seva presentadora habitual, Glòria Serra.

“Ventura” guanya el premi AGT al millor espectacle gironí estrenat el 2015

IMG-20160526-WA0003

Font: El Punt. 26.05.2016

Ventura, l’espectacle de David Planas i Meritxell Yanes estrenat en el marc del festival Temporada Alta i que té la particularitat que es representa en una casa particular de Celrà, ha resultat guanyador del premi AGT 2015. El nom de la proposta guanyadora del premi al millor espectacle d’arts escèniques produït a les comarques gironines el 2015 es va saber ahir en el transcurs de la gala que va tenir lloc a la sala La Planeta de Girona. Va entregar el guardó el director dels serveis territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat, Francesc Ten.

Enguany per escollir el millor espectacle hi han participat un total de 272 persones, entre socis de l’AGT, programadors, premsa cultural i altres professionals escampats pel territori, que han pogut participar en la votació.

Ventura és una proposta dirigida per Víctor Muñoz, a partir d’un text de Cristina Clemente, en què es reflexiona a partir de dues dones sobre la presa de decisions i es pregunta què hauria passat si les coses fossin diferents. Un espectacle que s’exhibeix a la casa particular de la parella, Can Pagans, a Celrà, amb la particularitat que només hi poden assistir 25 espectadors per sessió.

Les altres propostes finalistes han estat Cosas que se olvidan fácilmente, de Xavi Bobés; La crida, de Cos a Cos, Històries de Boscos i La Planeta; Momo, de la companyia Anna Roca; Yvonne, princesa de Borgonya, de la companyia Teatre Brik, i Kilòmetres, de Meritxell Yanes.

Explica Dansa a la Internationale Tanzmesse

BDDANSA_LOGOTIPO_DUOTINTAS_AMARILLO_NEGRO-620x310

Tinglado d’Arts Escèniques està col·laborant en el projecte Explica Dansa, liderat per la Beatriu Daniel i el Toni Jodar. Explica Dansa és un projecte especialitzat en dansa per a la formació i creació de públics.

Del 31 d’agost al 3 de setembre estarem a la Internationale Tanzmesse de Düsseldorf.

Més informacions:

http://explicadansa.com/

 

 

Tinglado d’Arts Escèniques a Fira Tàrrega 2015

 

logo firatarrega

Tinglado d’Arts Escèniques estarà present a FiraTàrrega 2015 presentant l’espectacle Esperança Dinamita de Le Croupier els dies 11, 12 i 13 de setembre, respectivament a l’Espai Moritz.

http://www.firatarrega.cat/fira/programa/2015/22/esperanca-dinamita

També ens podreu trobar a l’estand 23 de la Llotja de professionals, on trobareu més informacions de les altres companyies: Companyia Terranegra, Patrícia Pardo, Meritxell Yanes i Tuvalú Produccions!

 

Le Croupier obre a Bescanó la gira més explosiva

http://www.elpunt.cat

Font: El Punt. 25.01.2015

El grup gironí Le Croupier portarà aquesta tarda al Teatre de Bescanó el seu últim espectacle, Esperança Dinamita (18 h, 9 i 12 euros), un espectacle musical i audiovisual basat en la vida d’una misteriosa vedet de l’època daurada del Paral·lel barceloní, a principis del segle XX.

Esperança Dinamita inicia avui a Bescanó la seva gira, després d’haver-se estrenat l’octubre passat al Teatre Municipal de Girona, dins del festival Temporada Alta, i d’haver-se presentat fins i tot a El Molino, l’últim temple del Paral·lel que simbolitza Esperança Dinamita, on se’n van programar diverses funcions, amb un important èxit de públic.

La gira d’Esperança Dinamita inclou, de moment, les següents dates ja confirmades: el 21 de març a la sala Luz de Gas, de Barcelona, en el marc del festival Barnasants; el 25 de març al Teatre Kursaal de Manresa; el 18 d’abril al Teatre de la Cellera de Ter; el 15 de juliol a la festa major de Palafrugell, i el 17 d’octubre al Centre Cultural de Terrassa.

Le Croupier pasa revista al Paral·lel

 

Font: El Periódico. 28.10.2014

Se llamaba Consol García pero se ganó el sobrenombre de Esperança Dinamita por su explosiva irrupción como vedete en el luminoso y festivo Paral·lel de principios del siglo XX. La banda gerundense Le Croupier, liderada por el cantante y compositor Carles Cors, ha apostado por rescatar a la artista y reivindicar el género de la revista con un espectáculo que se instalará en El Molino a partir del 14 de noviembre tras su estreno este martes en el festival de Temporada Alta (Teatre Municipal). La actriz Mont Plans, la cantante y actriz Aina Sánchez y la vedete Merche Mar, superviviente del viejo Molino de plumas y brillos, se han sumado a un juego escénico que ha contado con la dramaturgia de Josep Maria Miró y la dirección escénica de Xavier Pujolràs.

‘Esperança Dinamita (cançons de revista)’ baraja las cartas de concierto, musical y obra teatral intercalando 14 canciones entre segmentos de un documental realizado por Albert Blanch que combina imágenes de antaño con testimonios de hoy que recuerdan a la vedete. «Tuvo un gran boom aunque su trayectoria fue muy fugaz y hoy es una gran desconocida», cuenta Cors. Por supuesto, no lo es para el enciclopédico Xavier Albertí, director del TNC y tenaz rescatador de las ‘varietés’.

Fue él quien sugirió restituirla cuando el grupo le planteó su intención de viajar al glorioso Paral·lel. «La idea de esta propuesta surgió de los espectáculos de Albertí, especialmente ‘Taxi… al TNC’.Gracias a él accedimos a auténticas reliquias de los grandes compositores de la revista y pudimos rescatar este patrimonio vital poco recordado de cuando la avenida era nuestro Broadway, una auténtica olla a presión del espectáculo. Trasladamos aquellas canciones a nuestro timbre y tamiz», explica el cantante de Le Croupier, encantado de estrechar los vínculos con el teatro, donde ya ha trabajado como creador de los espacios sonoros de obras como ‘Nerium Park’ y ‘Estripar la terra’, ambas de Josep Maria Miró.

PARA GENTE JOVEN / Los cuplés, foxtrots, charlestón, pasodobles, chotis o tangos de la época llegan a escena adaptados al moderno envoltorio de una formación con guitarra eléctrica, batería, contrabajo y piano que ha publicado tres discos (‘Me han dicho que…’, ‘Presunto Tocador’ y ‘Lesió per tensió repetitiva’) en sus seis años de trayectoria. «Este espectáculo, que tiene una versión reducida para espacios abiertos, está pensado para gente joven. Nos gustaría despertar el interés de los de nuestra generación por la revista, de la misma manera que nos ha atrapado a nosotros», cuenta Cors, nacido en Cellera de Ter en 1981. La veterana Plans lo confirma: «No es una propuesta nada rancia. Tiene un ‘look’ muy joven y divertido, para todos los públicos».

Títulos tan sugerentes como ‘El tango de la cocaïna’, ‘L’ex-regidor’, ‘Niní’, ‘Vaselina’ o ‘Shimy-Shimy’ integran un repertorio osado y sin tabús que conecta con la actualidad de hoy. «Las letras hablan de drogas, homosexualidad, corrupción, catalanismo… Están a la orden del día», apostilla el líder de Le Croupier.